archindo
Indonezja
Kawę uprawia się na całym obszarze archipelagu indonezyjskiego, lecz to Jawa zapisała się w historii kawy w szczególny sposób. Uprawy wprowadzili w Indonezjii Holendrzy w połowie XVII wieku, zaś pierwszą kawę jawajską sprzedano w Amsterdamie w 1712 roku. Gdy w 1877 roku wszystkie plantacje zostały spustoszone przez grzyba „rdzy liści kawy”, sprowadzono z Afryki drzewa robusty, którymi zastąpiono poprzednie rośliny. Dziś mniej niż 10% ogólnej produkcji stanowią ziarna arabiki, a Indonezja jest jednym z najważniejszych na świecie producentów robusty. Kawę uprawia się w niewielkich gospodarstwach, które wytwarzają około 90% ogólnej produkcji. Najlepsze tereny upraw to Jawa, Sumatra, Sulawesi i Flores.
Obraz19
Indonezja to również źródło najwymyślniejszej kawy na świecie.
KOPI LUWAK – ta bardzo droga i rzadka odmiana kawy powstaje dzięki zamiłowaniu zwierzęcia lisa Luwaka do wisienek kawy. Zjedzone przez to przypominające kota zwierzę ziarna są częściowo trawione, wydalane, po czym zbierane przez ludzi. Nie trzeba mówić, że jest to bardzo specyficzny rodzaj „przetwarzania” ziaren, a ilość ziaren kopi luwak dostępnych jednorazowo jest raczej ograniczona. Cena odzwierciedla tę rzadkość. 10dkg wypalonego już ziarna dochodzi nawet do 500 dolarów. Po zaparzeniu napar ma smak ziemisty, przechodzący wonią smażonych grzybów boczniaków.
Obraz20 Obraz21
Obraz22
20lipiec
2018