ameryka

Ameryka północna

Hawaje
Kawa przybyła na Hawaje za pośrednictwem amerykańskich kolonizatorów ok. 1820 roku i szybko zyskała miano wyjątkowej. Podobnie jak jamajska Blue Mountain, hawajska Kona bierze swoją nazwę od miejsca uprawy, które rozciąga się w postaci 30 kilometrowego pasa plantacji wzdłuż stromych stoków góry Loa. To właśnie niewielka powierzchnia uprawna decyduje o wysokiej cenie kawy, która mimo to jest jedną z najchętniej pijanych kaw w Stanach Zjednoczonych. Na jej niesłabnącą popularność wpływa subtelny smak, bogaty w harmonijne i łagodne tony.
 Obraz8

Ameryka środkowa

Meksyk
Kawę uprawiano w Meksyku już w ostatnich latach XVIII wieku. Obecnie kraj ten sytuuje się w pierwszej piątce największych producentów kawy na świecie. Część meksykańskiej kawy uprawia się w małych gospodarstwach i ta- pozostawia wiele do życzenia. Natomiast kawa z plantacji w Coatepec, Oaza Pluma, czy Tapachula odznacza się wysokimi walorami smakowymi i uważana jest za jedną z najlepszych Arabik produkowanych w Ameryce Środkowej. Preferuje się tam odmiany Bourbon, Mundo Novo i najsławniejszą Maragogype. Pochodząca z tych kilku plantacji kawa charakteryzuje się łagodnym aromatem, o lekko czekoladowo-korzennym odcieniu.
 Obraz3
Kostaryka
Sprzedaż Arabiki stanowi 25% wpływów z eksportu kraju. Ponieważ uprawa Robusty w Kostaryce jest zakazana, dla Arabiki ustanowiono bardzo wysoki standard. Rośnie ona najlepiej na wysokościach ponad 1500 m n.p.m. w regionach Tarazzu, Tres Rios i Alajuela. Pochodząca z takich wysokości kawa (poznamy ją po sygnaturze SHB- strictly hard bean) (twarde ziarno) charakteryzuje się łagodnym, klarownym aromatem. Kawę pochodzącą z Kostaryki ceni się na całym świecie.
Obraz4
Gwatemala
Od 2001 roku zakładanie plantacji w Gwatemali jest ryzykownym przedsięwzięciem. Gwałtowny wzrost produkcji kawy w Brazylii i Wietnamie doprowadził do bankructwa wiele małych gospodarstw i spowodował załamanie rynku Ameryki Środkowej. Straty wynikające z tego stanu rzeczy są duże, zwłaszcza że właśnie z Gwatemali pochodzą jedne z najciekawszych rodzajów kawy. Niezwykle zróżnicowany klimat panujący w tym niewielkim kraju pozwolił na otrzymanie aż siedmiu odmian ‘czarnego złota’. Najbardziej ceni się kawę pochodzącą z regionu Antigua, położonego w dolinie między trzema wulkanami. W Gwatemali uprawia się także inne rodzaje wysokiej jakościowo kawy, m.in. Fraijanes, Coban, Atitlan i Oriente. Odznaczają się one pełnymi i bogatymi aromatami, nieporównywalnymi z aromatami innych kaw.
Obraz5
Honduras
Dobry klimat i honduraska gleba zapewniają kawie wysoką jakość, ale brak solidnej promocji skutkuje jej niską ceną na rynku. Z tego względu warto sięgać po kawę produkowaną na plantacjach La Paz, El Paraiso i Santa Barbara, ponieważ za wyborny napój o wysokich walorach smakowych zapłacimy umiarkowaną cenę. Najlepsze plantacje położone są na wysokości 1500- 2000 i opatrzone są sygnaturą SHG (Strictly High Grown) (Wysoko dojrzały). Kawa pochodząca z Hondurasu to kawa wysokiej jakości, o klarownym, lekko karmelowym posmaku.
Obraz6
Nikaragua
Lata siedemdziesiąte to złote lata dla przemysłu kawowego w Nikaragui. Aż do wybuchu wojny domowej w 1974 roku produkowano milion worków kawy rocznie. Rewolucja rozpętana przez Front Wyzwolenia Narodowego im. Sandino doprowadziła do przejęcia władzy przez Sandanistów i do zniszczenia wielu plantacji kawy. Tak jak na Kubie, plantacje znacjonalizowano, zastępując kawę innymi roślinami uprawnymi, głównie kukurydzą i fasolą. Reorientacja krajowej gospodarki okazała się być jednak złym pomysłem. Dopiero w ostatnich latach kawa pochodząca z Nikaragui odzyskała swoją renomę. Dotyczy to zwłaszcza kawy uprawianej w rejonach Nueva Segovia, Las Manos i Matagalpa.
Obraz7

Ameryka południowa

Brazylia
Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Od 1727, kiedy to Francisco de Mello Palheta sprowadził pierwsze kawowce z Gujany Francuskiej, uprawa kawy stała się zasadniczym elementem brazylijskiej gospodarki. Obecnie z ponad 2 milionów hektarów pól uprawnych pochodzi jedna trzecia światowej produkcji kawy (ok. 20-30 mln worków kawy rocznie), a praca na plantacjach daje utrzymanie ok. 5 milionom osób. Kawę uprawia się głównie ekstensywnie, zdecydowanie preferując pochodzącą z Etiopii Arabikę. Najchętniej uprawiane odmiany to: Bourbon, Catuai, Mundo Novo i Typica, natomiast najlepsze kawy brazylijskie pochodzą ze wzgórz Santos i Bahia. Kawy brazylijskie odznaczają się harmonijnym, łagodnym smakiem pozbawionym kwaskowatości.
 brazylia1
Kolumbia
Kolumbia jest drugim największym producentem kawy na świecie. Uprawia się ją tam jednak inaczej niż w Brazylii: nie na ogromnych plantacjach, tylko w zaciszu domowych gospodarstw położonych na stokach Andów. Kawa ta, wyrastająca z żyznej, powulkanicznej ziemi, odznacza się niepowtarzalnym smakiem, o orzechowo- karmelowym aromacie. Najbardziej znanymi rodzajami są kawy Medellin i Excelso.
Obraz1
Wenezuela
Swego czasu Wenezuela przeżywała apogeum na rynku kawy, plasując się na trzecim miejscu w światowej produkcji. Obecnie jednak jej udział nie przekracza jednego procenta. Pomimo gwałtownego spadku nakładów na rozwój plantacji, kawa pochodząca z Wenezueli charakteryzuje się specyficznym, lekko owocowym aromatem. Najlepsza kawa pochodzi z regionów Marakaibo, gdzie produkuje się takie rodzaje jak Merrida i Trujillo.
Obraz2
20lipiec
2018